Za sve sa prostora bivše Jugoslavije (2 Viewers)

Ad: This forum contains affiliate links to products on Amazon and eBay. More information in Terms and rules

imalko

Chief Master Sergeant
3,777
298
Mar 2, 2009
Vojvodina, Serbia
Zdravo!

Zovem se Igor i živim u Vojvodini. Pozdravljam i pozivam sve članove ovog foruma (sadašnje i buduće) sa prostora bivše Jugoslavije, kao i sve dobre ljude koji razumeju naš jezik da učestvuju u ovoj temi kako bi smo mogli da pričamo o našoj omiljenoj temi - vazduhoplovstvu.

Evo za početak želim da podelim sa vama neke informacije (ako za njih već niste čuli):

- Ovogodišnji "Beograd Air show" iznad Kalemegdana i Ušća planiran je za 11. jul.

- Povodom obeležavanja 100. godišnjice vazduhoplovstva u Srbiji biće održan međunarodni aeromiting na Batajničkom aerodromu 13. septembra. Prema nezvaničnim informacijama pozvana su vazduhoplovstva 17 zemalja a od čega je za sada zvanično potvrđeno učešće vazduhoplovstva Grčke, Francuske, Portugala, Bugarske, Italije (akro grupa Frecce Trikolori). Nadajmo se da će doći i ostali koji su pozvani. U svakom slučaju biće zanimljivo!

Ako saznam neke nove informacije u vezi sa ovim aeromitingom očekujte ih u sledećim postovima.
 
Last edited:
Muzej vazduhoplovstva na aerodromu Beograd u saradnji sa aero klubom "Galeb" objavio je ambiciozan projekat pod nazivom "Eskadrila starih vazduhoplova", kojim je predviđena restauracija određenih starih aviona u letno stanje kao i izrada replika aviona u letnom stanju. U sledećih deset godina (nadajmo se) poleteće replike aviona Sarić No 2, Ikarus S-49 i Rogožarski IK-3 i Bleriot Tip XI.

Toliko za sada. Pozdrav!
 

Attachments

  • _001.jpg
    _001.jpg
    93 KB · Views: 196
  • _002.jpg
    _002.jpg
    79.3 KB · Views: 198
Pozdrav Igore. :)

Hvala za ovaj deo na forumu za nas jezik. Takodje hvala za informaciju o aeromitingu u septembru, jedva cekam da ga vidim, zbog stranih zemalja vise.

Informacija o restauraciji starih modela je dobra vest. Soko 522 i Ikarus avioni su tipovi i modeli koje bih ja, a sigurno nisam jedini, voleo da vidim kako lete. Za Ik-3 cemo morati da se nacekamo nazalost, ali i taj legendarni avion ce poleteti.
 
Inace, da ne zaboravim, danas sam bio na aeromitingu na Cenejskom aerodromu i bilo je super. Pogotovo je bilo super kada su Orao i Mig-29 leteli.

Pozdrav
 
Baš sam hteo da te pitam, pošto živiš u Novom Sadu - da nisi slučajno juče i danas bio na aeromitingu u Čeneju? I eto već sam dobio odgovor. Ja sam na žalost suviše kasno saznao za ovaj aeromiting te nisam mogao da dođem...
Ovde u Pazovi sam uspeo samo da vidim let Orla kad se vraćao na Batajnicu i grupni let 5 klipnih aviona ali nisam prepoznao kojeg tipa su bili. Možda Utve-75? Međutim bilo je letova i ovih dana dok su valjda vežbali za aeromiting. Da li je bilo i nekih lakih aviona izloženih na stajanci? Imaš li neke sveže fotke sa današnjeg aeromitinga?
 
Last edited:
Bio sam danas, i ove sam fotke uzeo.
 

Attachments

  • IMG_1168.jpg
    IMG_1168.jpg
    20.8 KB · Views: 173
  • IMG_1158.jpg
    IMG_1158.jpg
    46.8 KB · Views: 177
  • IMG_1157.jpg
    IMG_1157.jpg
    60.2 KB · Views: 185
  • IMG_1156.jpg
    IMG_1156.jpg
    64.5 KB · Views: 185
  • IMG_1147.jpg
    IMG_1147.jpg
    70.1 KB · Views: 175
Last edited by a moderator:
Odlične slike Miloše, izgleda da je bilo zanimljivo. Super je G-2 Galeb u ovoj "civilnoj" šemi bojenja za aeroklub a sviđa mi se i onaj crveni dvokrilac, liči na one što se koriste u vazdušnim trkama. MiG-29 u letu je prava stvar! Stvarno mi se sviđa ova nova šema bojenja i nove nacionalne oznake na našim dvadesetdevetkama.

Mogao si ipak da smanjiš slike, treba mnogo vremena da se otvore a i nezgodno ih je gledati ovako...

Edit: Zamolio sam moderatora da malo smanji slike. Nadam se da nećeš zameriti Miloše. Thanks Adler!
 
Last edited:
Ne zameram. Da budem iskren mrzelo me da ih smanjim. :p Hvala inace za komentar. Aeromiting je prosao odlicno, vreme je bilo dobro i nastupi su bili super, pogotovo od strane Slovenca koji je bio manijak u vazduhu. :)

Thanks to Adler for resizing the photos. :)
 
Jel za aeromiting na Batajnici 100% sigurno?

Prema web sajtu "Europe Air Show Calendar 2009" trebalo bi da jeste. Evo pogledaj link, tu je uvršten i Batajnica Air Show za 13. septembar:

MILAVIA Air Show Calendar 2009 - European Air Shows 2009

Inače nezvanične podatke o zemljama učesnicima našao sam na jednom našem domaćem vazduhoplovnom forumu a čuo sam i ministra vojnog Šutanovca na vestima kako je u raznim prilikama pominjao ovaj aeromiting, uključujući i nedavno prilikom prvog promotivnog leta Laste-95.

Mada opet... Nikad se nezna. Evo recimo, mene je iznenadila informacija da je aeromiting u Kečkemetu, koji je bio planiran za 1/2. avgust, otkazan. Međutim, moj je lični utisak da će aeromitinga u Batajnici u septembru ipak biti.
 
Last edited:
U utorak 7. jula u tragičnom padu aviona MiG-29 na aerodromu Batajnica izgubljena su dva života. Poginuli su pilot potpukovnik Rade Ranđelović i vojnik na redovnom odsluženju vojnog roka Milan Ulemek.

Milan Ulemek bio je moj sugrađanin, dakle živeo je u Staroj Pazovi (mada ga nisam lično poznavao). Sahranjen je danas uz najviše vojne počasti i u prisustvu porodice, prijatelja i brojnih građana Stare Pazove. Sahrani su prisustvovali i predsednik Republike, ministar vojni, predstavnici vojske i lokalne samouprave. Povodom ovog tragičnog događaja u opštini Stara Pazova je četvrtak 9. jul proglašen danom žalosti.

Neutešnim porodicama upućujem izraze iskrenog saučešća a ovaj post želim da posvetim uspomeni na poginule.
Slava im.
 

Attachments

  • 1.jpg
    1.jpg
    5.7 KB · Views: 163
  • 2.jpg
    2.jpg
    5.1 KB · Views: 161
Last edited:
To sto se desilo je stvarno tragicno i mene licno je stvarno iznenadilo, jer se srusio skoro remontovani Mig-29, koji bi trebalo da je u odlicnom letackom stanju. Ako gledamo da je nesreca bila zbog neispravnosti aviona, ali sacekacemo izvestaj. A vojnik koji je poginuo je stvarno, ne znam sta da kazem zato i necu.

Nek obojica pocivaju u miru. :salute:
 
U novom broju časopisa "Aeromagazin" ministar vojni Dragan Šutanovac je rekao da su učešće na "Aeromitingu Batajnica 2009" potvrdile sledeće zemlje: Velika Britanija, Francuska, Češka, SAD, Grčka, Slovenija, Španija, Mađarska, Danska i Bugarska. Dolazak su takođe potvrdile i Nemačka, Portugal i Austrija, ali još nisu donele odluku o tome koji tipovi vazduhoplova će ih predstavljati. Očekuje se odgovor Rusije, Rumunije i Turske.
Ministar rekao da će gledaoci na predstojećem aeromitingu imati prilike da vide borbene avione tipa Gripen, Miraž 2000, F-16, Alfa-Jet i Hawk, školsko-borbene avione Pilatus i L-159, transportne avione C-295 i T-27 i helikoptere Mi-24, Mi-17 i Couguar. Lista učesnika još nije zaključena.
 
Ja dolazim na aeromiting 13og. Jel ti Igore dolazis? Mogli bi da se nadjemo. Jedva cekam da vidim program, nadam se da ce vreme da nas posluzi :). ja bio zauzet faksom, ispitima i licnim problemima, pa nisma svracao na forum. Izvinjavam se.

Puno pozdrava i vidim ose 13og na Batajnici :)
 
Naravno da dolazim.:D
Baš se ovih dana dogovaram sa jednim drugarom sa N.Beograda kako i gde da se nađemo. Možemo da se dogovorimo pa da se vidimo i sa tobom. Ja sam nameravao da dođem ranije oko 9h (letački program počinje u 11h) pa da malo razgledam stajanku dok još ne bude ogromna gužva. Upravo zbog gužve sam odlučio i da dođem autobusom. Biće ludnica za parkiranje.
Možemo se dogovoriti za detalje oko eventualnog susreta preko PM ili preko face-a.
 

Attachments

  • 4-01.jpg
    4-01.jpg
    45 KB · Views: 154
  • 4-02.jpg
    4-02.jpg
    44.4 KB · Views: 142
  • 4-03.jpg
    4-03.jpg
    36.1 KB · Views: 141
  • 4-04.jpg
    4-04.jpg
    47.4 KB · Views: 137
Last edited:
Slike su odlične, imam i ja nekih dobrih pa ću da postavim na temi koju ste otvorili.
Pozdrav svima...
 

Users who are viewing this thread

Back